01.06.2003 | Εκθέσεις «Πρόσωπα της Αιγύπτου από την Γκίζα στο Φαγιούμ» και «H Νέα Κοιλάδα»
Έκθεση «H Νέα Κοιλάδα», με φωτογραφίες και σχολιασμό του Χρήστου Λαμπράκη.
* * * * *
Παράλληλα με τα «Πρόσωπα της Αιγύπτου», στον πρώτο όροφο του Μεγάρου (Φουαγέ της Πλατείας) παρουσιάζεται μία ακόμη έκθεση με φωτογραφίες και σχολιασμό του κ. Χρήστου Δ. Λαμπράκη για τις θρυλικές οάσεις της αιγυπτιακής ερήμου. Με τίτλο «H Νέα Κοιλάδα» η έκθεση παρουσιάζει μνημεία και τοπία από μια αλληλουχία οάσεων που βρίσκονται δυτικά του Νείλου, στην καταχρηστικά λεγόμενη Λιβυκή Ερημο. Οι οάσεις βρίσκονται επάνω στην κοίτη ενός παραπόταμου του Νείλου που στέρεψε πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια. Πρόκειται για τις οάσεις Dakhla, Kharga, Farafra, Fayum και Bahariya για τις οποίες λέγεται ότι το νερό τους προέρχεται είτε από υδάτινα στρώματα που δεν εξαντλήθηκαν ακόμη είτε, σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, από υδάτινες λεκάνες που εμπλουτίζονται συνεχώς από υπόγεια ύδατα προερχόμενα από την Κεντρική Αφρική.
Στην τελευταία από αυτές τις οάσεις μάλιστα, στην Bahariya, ο σημερινός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, καθηγητής Zahi Hawas αποκάλυψε το 1999 ένα μοναδικό νεκροταφείο όπου υπολογίζει ότι υπάρχουν θαμμένες κάπου 10.000 μούμιες των ρωμαϊκών χρόνων, όλες ζωγραφισμένες με χρυσό. Ετσι η Bahariya, η οποία βρίσκεται κάπου 300 χλμ. δυτικά του Καΐρου, ονομάστηκε Κοιλάδα με τις Χρυσές Μούμιες και είναι σήμερα πια διάσημη και πόλος έλξεως τουρισμού, όπως άλλωστε και η όαση του Φαγιούμ που έδωσε το όνομά της στα πορτρέτα.
Σχεδόν άγνωστες αλλά εξαιρετικά όμορφες έχουν παραμείνει οι τρεις οάσεις που βρίσκονται νοτιότερα. Για αυτές υπάρχει από την εποχή του Νάσερ μια μελέτη για τη διοχέτευση νερού από τη μεγάλη Λίμνη Νάσερ, το περίφημο φράγμα που έγινε τότε στα νότια του Ασουάν. H μελέτη ονομάστηκε Πρόγραμμα της Νέας Κοιλάδας (New Valley Project) και αποσκοπεί στο να αναζωογονήσει τις οάσεις και τους οικισμούς που βρίσκονται σε αυτές. Το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς η μεγαλύτερη δυσκολία για την εφαρμογή του είναι το ζεστό κλίμα της ερήμου, εξαιτίας του οποίου τα νερά εξατμίζονται πολύ γρήγορα. H Νέα Κοιλάδα προβλέπεται να υπαχθεί στην Κεντρική Διοίκηση, έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός στην ανάπτυξη των λιγότερο γνωστών οάσεων Kharga, Dakhla και Farafra, προκειμένου να προστατευθούν τα πολιτιστικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των οικισμών τους αλλά και οι παραδόσεις των κατοίκων τους που έχουν διατηρηθεί ως σήμερα άθικτες.
Χαρά Κιοσσέ, «Πρόσωπα και οάσεις της Αιγύπτου», Το Βήμα [2003].
Πρόσωπα και οάσεις της Αιγύπτου